Kdo je Ganeš ?

 Zavetnik Djotiša , hindujski bog uspeha, najbolj prepoznan je po lastnosti premagovanja ovir in modrosti. Ljudstvo ga pozna pod velikim številom imen, največkrat uporabljena  imena so Ganeša, Ganapati ali Vinjarta, in je  najbolj čaščeno hindujsko božanstvo. Ljudje pri njemu molijo pred obredi in ceremonij, ker velja za boga začetkov. Šteje se kot eno izmed petih glavnih božanstev hinduizma.

Ganeš je brezoblična božanskost – v čarobni obliki.

 Po hindujski mitologiji je sin Lorda Šive in boginje Parvati.

Kaj pomeni  Ganeš?

Gan pomeni skupina. Vesolje je skupina atomov in različnih energij. To vesolje bi bilo v kaosu, če ne bi bilo vrhovnega zakona, ki bi urejal te raznolike skupine entitet.
Gospodar vseh teh skupin atomov in energij je Ganeš .
Je vrhovna zavest, ki prežema vse in vzpostavlja red v tem vesolju.

Bistvo Ganeša?

  • Čeprav Ganeša častijo kot boga z glavo slona , je oblika samo zato, da prikaže brezoblično.
  •  Ganeš je nerojeni,  je brezoblični in ga simbolizira zavest, ki je vseprisotna.
     
  • Ganeš je ista energija, ki je razlog za to vesolje. Je energija, iz katere se vse manifestira in v katero se bo vse raztopilo.

Zgodba o rojstvu lorda Ganeša.

Vsi poznamo zgodbo o tem, kako je Ganeš postal slonoglavi bog.
Parvati se je umazala, ko je praznovala s Šivo. Ko jeto spoznala, je s telesa odstranila umazanijo in iz nje ustvarila fanta. Nato ga je prosila, naj jo varuje, ko se kopa.
Ko se je Šiva vrnil, ga fant ni prepoznal in mu je oviral prehod. Torej takrat je  Šiva dečku odsekal glavo in vstopil. Parvati je bila šokirana, ko je to videla. Šivi je razložila, da je deček njihov sin, in prosila Šivo, naj ga reši za vsako ceno.
Šiva  je nato svojim pomočnikom naročil, naj gredo po nekoga, ki je spal z glavo, usmerjeno proti severu. Pomočniki so nato dobili glavo slona, ​​ki ga je Šiva  pritrdil na trup dečka in Ganeš rodil se je !

Dejstva, o katerih je treba razmisliti v zgodbi  o  Ganešu…

  1. Zakaj bi Parvati imela umazanijo na telesu?

    Parvati je simbol praznične energije. Njena umazanija pomeni, da lahko praznovanje zlahka postane užitek in vas lahko oddalji od vašega središča. Umazanija je simbol nevednosti, Šiva  pa vrhovne nedolžnosti, miru in znanja.
     
  2. Je bil Šiva, utelešenje miru, tako nepremišljen, da je lastnemu sinu odrezal glavo? In zakaj slonova glava na Ganešu?

    Ko Ganeš ovira pot Šive, to pomeni, da nevednost, ki je atribut glave, ne prepozna znanja. Potem mora znanje premagati nevednost. To je simbolika, na kateri Šiva odseka fantu glavo.
     
  3. Zakaj ima Ganeš Slonovo glavo?

  4.  Glavni lastnosti slona sta modrost in lahkotnost. Ogromna slonova glava pomeni modrost in znanje.

    Sloni ne hodijo okoli ovir in jih tudi ovire  ne ustavijo. Samo odstranijo jih in hodijo naprej – kar pomeni napor. Ko torej častimo Ganeša, se te lastnosti v nas vnamejo in te lastnosti prevzamemo.

Simbolika in pomen Ganeša

  • Ganešev velik trebuh predstavlja velikodušnost in popolno sprejetost.
     
  • Ganeševa dvignjena roka prikazuje zaščito . Pomeni: ‘Ne boj se, jaz sem s teboj’, njegova spuščena roka, dlan obrnjena navzven, pa pomeni neskončno dajanje in povabilo, da se priklonite. To je tudi simbolično za to, da se bomo nekoč vsi raztopili v zemljo.
     
  • Ganeš  ima tudi en sam kljov, ki pomeni enosmernost. Tudi pripomočki, ki jih Ganeš ima so simbolični.

  • V rokah nosi ‘Ankuso’ (pomeni prebujanje) in ‘Paasa’ (pomeni nadzor). Ob prebujanju se sprosti veliko energije, ki lahko brez ustreznega nadzora pade.
     
  • Ganeš, slonoglavi bog potuje na nečem tako majhnem kot miška?
  • Ali ni to tako neskladno? Spet obstaja simbolika, ki seže globoko. Miška odreže in grize vrvi, ki se vežejo. Miška je kot mantra, ki lahko prereže plašče in plašče nevednosti, kar vodi do vrhunskega znanja, ki ga predstavlja Ganeš!

Starodavni rišiji so bili tako globoko inteligentni, da so se odločili izraziti božanskost s simboli in ne z besedami, saj se besede sčasoma spreminjajo, vendar simboli ostajajo nespremenjeni.
Imejmo v mislih globoko simboliko, ko doživljamo vseprisotno podobo Boga slona, ​​vendar se popolnoma zavedajmo, da je Ganeš zelo v nas. To je modrost, ki bi jo morali nositi, ko praznujemo Ganeša.

Ganeš

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja